mandag den 28. september 2009

prima klima kanotur



Kanotur på Gelsåen, som gå gennem min biotop mere tekst følger
Så kom teksten! :-)
Jeg skulle finde på en aktivitet som enten foregik på eller udsprang fra min biotop. Da min biotop er et stykke af Gelsåen , og jeg havde muligheden for at låne kanoer på mit arbejde, var det nærliggende, at arrangerer en kanotur. Det gik ud over min nabo og deres børn samt mig og mine børn.
Sikkerheden skulle være i orden så på med redningsveste, forsyningerne skulle også huskes, så som kiks bom og lidt at drikke, da det kan være trættende at skulle padle en kano.
Af sted det går, først skulle børnene fordeles, ikke en let opgave men tre drenge i alderen 11 til 13 i den ene nabo far og mor i den anden, og to piger i alderen 10 til 13 sammen med mig.
Det er utroligt smukt, når man har tiden og vejret er med, når man skal padle ned af åen, man ser mange ting som man aldrig ville have set fra bredden, selv om man kender området, er det helt anderledes når man sidder i bunden af en kano, tiden flyver af sted på en anderledes måde, en fredfyldt tid hvor man koncentrere sig om, at følge åen.
Det var ikke alle der deltog ligemeget men vi havde det så hyggeligt, ingen af drengene ville med, da vi foreslog en kanotur, men efter 2 minutter på åen, var alt glemt, starten var svær for drengene, de skulle først lære at arbejde sammen, men forbavsende hurtigt fik de styr på teknikken og alle var glade.
Efterfølgende bliver jeg ofte spurt, om vi ikke kan tage en tur igen, og næste gang skal den være meget længere, vi valgte at tage en kort tur på ca. 3-4 km, vi har aftalt at vi vil prøve igen og så padle i flere timer og så arrangere det med bålmad hvor vi kommer frem og måske telt. Naturen byder på så mange muligheder det er bare at komme af sted og udnytte mulighederne:

tirsdag den 22. september 2009

didaktik 1



Her ses hvor vandstanden er faldet ca 25 cm siden vi sidst fik meget regn.
Her kan der fortælles og sammen med børnene søges viden om hvordan vores åsystem hænger sammen, hvordan der er sluser ved udløbet til havet, og gi børnene en forståelse for naturen og de kræfter der kan være i den.







Her ses en hyldebusk med frugter på, her kunne man samle frugterne sammen og så lave en aktivitet sammen med børnene, hvor man koger saft og alle smager det færdige produkt.




Her har vi brombær, de er på de sidste nu, her kan man også plukke bærene sammen og lave noget sammen , eller bare smage på dem på stedet, det, at de er på det sidste giver også muligheder, at alle frugter og træer har deres tid hvor man kan nyde deres frugt, igen børne får en forståelse for naturens rigdom. Ja der er jo mange andre ting som en tur i naturen, som denne, kan styrke hos børnene, deres sprogtilegense, når der snakkes om hvad der ses og forklares hvad det er. Motorikken styrkes også når der skal samles bromær ind, for hårdt et tryk med de små fingre og den er blevet til mos. Deres dufte og sansefølelser bliver også påvirket ved duftene der er i naturen, og igen der sættes ord på det og deres ordforråd øges.
Her er et eksempel på årstidernes skiften i landbruget, her er marken sået og klar til vinter, i dette tilfælde er der sået vinterrug, da det er det der bedst klarer sig på denne sandede jord. Her er der en oplevelse (æstetisk) i at kunne gemme sig i kornet og når man kommer forbi senere på året er der nyt korn, der opstår en forståelse for livets gang i natur og landbrug.

søndag den 13. september 2009

en bunden opgave

Når jeg tænker på hvilke erfaringer jeg har med bundne opgaver, synes jeg, at jeg har en rimelig stor erfaring med det, jeg trives godt med bundne opgaver, selvfølgelig inden for aftalte rammer. Og jeg tror det skyldes min tid i militæret hvor en ordrer var en ordrer. Når jeg reflekterer over det, tror jeg det er en kvalitet, at kunne løse bundne opgaver, hvor man tilsidesætter sine egne meninger og ideer, dog under hensyn til sund fornuft og gældende lovgivning.

opstart af kassen






Her har jeg så delt den op i seks rum i samme størrelse, ormene er lagt i og jævnt fordelt ud over alle rum, der er kommet lidt flere i, end der stod i opgaven, men valgte at lægge flere i da jeg ikke kunne finde nogle store regnorme.









Her ses det lidt tættere på hvor de er begyndt at søgt væk og ned i jorden.
Det var jo synd at påstå at det er store fede regnorm, har så efterfølgende erfaret at de mindre røde orm er kompostorm også kaldet røde brand orm.
Her har jeg så fundet 6 forskellige slags blade fra min have. Rum 1 er Rød El, rum 2 er paradis æble, rum 3 er eg, rum 4 er bøg, rum 5 er valdnød og rum 6 er hasselnød. Der er både friske og gamle blade så nu er det bare at følge med og se hvilke der først bliver omsat og forsvinder.
I forsøget på at være smart, fandt jeg en kasse med hjul under, så jeg kan rulle den frem fra sit skjul på mit arbejdsbord i garagen, her står den under et skab og med en plade for, så der ikke er direkte lys på den om dagen.

broderi og mænd

Her har jeg kigget efter inspiration til opgaven, det er jo ikke lige min stærke side, at broderer, så måtte jo lige kigge lidt på sting og andre teknikker der kunne være.











Starten er gået, og gad vide hvor det fører mig hen.

Her er ideen kommet, cirklen blev til en smiley, men den skulle også repareres, og malertape havde jeg ikke i min husholdning, så samlings væv til gibs plader måtte vel også kunne bruges og der var huller i så jeg havde noget at sigte efter.

Set fra bagsiden, synes nu at det skrider rigtigt godt frem , men at det skulle være afslapning er langt fra tilfældet hos mig, synes det er svært ikke at ødelægge papiret, at få et mønster frem som jeg selv kunne være tilfreds med, meeen synes nu alligevel at det begynder at ligne noget.
Ja jeg blir da i helt godt humør når jeg ser min lille glade mand her. Mangler nu bare at få det monteret på et stykke pap, så det kommer efterfølgende :-)

onsdag den 9. september 2009

broderi og mænd

Så gik starten til noget ganske uvant arbejde, utroligt hvad et pædagogstudie kan føre en ud i, der stod i opgaven det skulle være ren meditation, det vil jeg nu ikke lige påstå det har været for mig.
Jeg kom ud i mange ideer og tanker om hvordan og hvorfor, men søgte information omkring broderi, og de mange forskellige sting man kan kaste sig ud i.
Med fare for mine fingre og min ære som "rigtig mand" kastede jeg mig ud i det, bare det at få et garn nøjle viklet ud uden det sidder rundt om halsen er jo et projekt i sig selv, men men jeg kom igang, tanken var at starte med en rundkreds så havde jeg indcirklet det areal jeg skulle bruge og ville så ta den derfra, det blev til en lettere modificeret udgave af en smiley, og selv om jeg havde fundet en bog med forskellige sting i, lykkes det mig at skabe mine egne korssting jo jo kom ikke her.

tirsdag den 8. september 2009

Orm i kasser
















I forsøget på at finde en aktivitet som var "nem" og næsten kunne passe sig selv og kunne forløbe over længere tid, valgte jeg at lave en kasse med regnorme i, hvor der så bliver lagt forskellige blade oven på jorden, forsøgte går så ud på at se hvilken slags blade de helst vil spise altså trække ned i jorden til videre forarbejdning.
Der er 6 rum i kassen, dog kan regnormene komme over hele kassen da rummene kun er delt op ved hjælp af en snor.





Jeg troede ikke det ville være noget problem at finde ormene men det viste sig ikke at være så let som formodet, i min egen møddning kunne jeg ikke finde nogle
, så måtte jeg tænke kreativt jo under tærstykker og sten plejer der tit at være orm, så hen til brændestakken og kigge, og jo der var orm men de var meget små
og jeg kunne se muldvapen havde fået samme ide
med at søge efter orm der, der var gange helt op under træet.
Ja så over til naboen og kigge i hans mødding, med hans
hjælp fandt jeg nok til at kunne sætte forsøget igang.

Vandstanden i biotopen



Efter vi fik så meget regn 50 mm på et døgn og mere de efterfølgende dage, har det ikke været muligt for mig at tømme mine ruser i åen.
Så for at følge lidt med i hvor højt vandet stå/er har jeg igen sat en målepind ud,den sidste blev løsnet af græs og grøde som hang fast i den da vandet steg sidste vinter.
Men fra i går sidst på dagen og til i morges er det faldet og igen her til aften er det fortsat faldende ca 5 cm så der er håb for åle fangsten

søndag den 6. september 2009

Ideer til biotopen


Jeg kom forbi nogle venner ned ved padborg, de havde fået lavet en storkerede, jeg tænkte så, det må kunne lade sig gøre hjemme på min biotop, jg har masten, det er den der er stærekasser på, der kan sagtens være en storkerede i toppen, og storken vil gerne bo tæt på bebyggelse og med engene og åen lige neden for er føde grundlaget også i orden, så ideen er sat igang, en gammel ven, som er smed, er gået igang med at lave selve reden så den kan blive monteret i løbet af vinteren så den er klar til foråret

åle fiskeri


Ja der kom jo en særfredning på ål i år, fra 10 maj og til 1 august, mig bekendt, så det har ikke givet det heltstore udbytte til nu, dog ligger der ca 15 pæne store ål som skal røges og ca 5 stegeål, nu er vandstanden steget så meget, at jeg ikke kan komme ud og tømme dem så det bliver spændende, at se hvor mange der forhåbentlig er i rusen, når vandstanden tillader det.

Planter i biotopen




Ja nu er jeg kommet på en større prøve og håber på hjælp fra Ida da jeg ikke er helt sikker i denne plante, jeg er nået frem til at den kunne hedde Sump- forglemmigej , den vokser i vandkanten, alt efter vandstanden i vandet eller over vandet

Planter i biotopen


Ja der er jo mange muligheder, men lettest er det nok når der er blomster, når de skal artsbestemmes, her har jeg fundet en Frøbid, fra frøbidfamilien, dens blade ses ikke på dette billede, men jeg formoder de ligger under de andre blade som ses på billedet. Den vokser i vandet hvor det ikke er så dybt, det passer meget godt med her hvor den vokser, der er nemlig en sandbanke, den blomstre i juli- august og er almindelig i Danmark på nær Bornholm hvor den ikke forekommer, er lidt i tvivl, men i bogen står der, at der ingen forvekslings muligheder skulle være (s.88 lademanns naturfører farver-flora)

planter i boitopen


Her over sommeren er der mange planter der har, eller blomstre, jeg har taget nogle af dem som vokser i vandkanten og prøvet at arts bestemme dem, ikke helt let at finde rundt i slægtsnøgler og diverse.
Denne flotte plante skulle så høre til Natlysfamilien og den hedder Lådden dueurt (s.214 lademanns naturfører, farve-flora) Den vokser oftes hvor der er vand eller fugtigt, den er almindelig herhjemme, kan blive fra 80cm til 150 cm, den blomstre i juli- august.