onsdag den 10. juni 2009

første høst


Dette er så den første høst fra højbedet radiser.
Det er en dejlig smags oplevelse at hente nye og friske radisser, gøre dem rene og bare nyde dem.




Det er en proces som alle aldre kan være med i, og som alle kan have fornøjelse af. De kan bruges som eks. på hvordan rødderne gror ned i jorden og det grønne over jorden. Her kunne man bruge dem som eks. på fotosyntesen og hvordan den virker, dette vil jeg komme mere ind på senere.
Hele processen fra jord til bord kan bruges til at snakke om kompostering, hvordan naturens kredsløb fungerer, man kan lave forsøg med at lave kompost af affaldet fra radisserne, bruge de til at give børne og unge en indsigt i hvordan det hele hænger sammen, og give dem en forståelse for hvorfor vi skal passe på vores natur.

mandag den 8. juni 2009

rygning af ål







Ål er en herlig spise, jeg har nu fået fat i en god rygeovn, som jeg har prøvet en enkelt gang med ål. Det gik forholdsvis godt, jeg havde bare ålene for længe i saltlagen, men det blev godt, hmmm hvor de smagte.

fælde til småkravl






For at komme lidt mere i gang på biotopen, har jeg gravet en lille kasse af klart plast ned. Derved vil jeg prøve at se hvad for småkravl der færdes i bunden af græs og siv tæt på vandkanten.










Jeg havde ikke rodet meget med jorden, før der kom gang i regnormene, to styk kom op af jorden pga. min aktivitet.



En enkelt snegl dukkede også op i bunden af græsset, jeg blev nød til at klippe en plet i bevoksningen, da jeg ellers ikke ville kunne grave min lille fælde ned. Det bliver så spændende, ar tilse den i morgen tidlig.

Dette ville være en god aktivitet hvor alders gruppen kan være stor eller lille, her kan man lave nogle gode aktiviteter sammen, børnene kan, alt efter alder selv finde navne og levesteder på de dyr der måtte være i fælden.

livet i biotopen




Hvor er det en dejlig tid vi har nu, alt gror og planterne får blomster, det er så livsbekræftende at bevæge sig rundt ude i naturen







Dyrene får unger, og vandkøerne græsser :-)
















Dene lille harekilling, opdagede jeg da jeg var på vej ned til min biotop, nu ser jeg den ofte i min have som ligger meget tæt på biotopen

forsøgskasse



Mit sidste projekt i arbejdet med planter, var en lukket kasse, med klare sider, meningen var så, at man skulle kunne se rødderne gro ned i jorden og samtidig se planten vokse over jorden. Jeg fandt en samlet løsning, kasse, jord og frø. Der troede jeg, at det var da pærelet, men må erfarer at det er det ikke, ved på nuværende ikke helt hvad der er gået galt, men husker min faglærer fortalte noget om at siderne skulle være dækket til, ellers ville rødderne ikke kunne ses, da de ville gro inde midt i kassen, det havde jeg glemt i forårs travlheden, så jeg havde tænkt mig at prøve igen, for der er intet kommet op af jorden, hmm måske har fugtigheden i jorden ikke være som den skulle, ja der er jo nogle faktorer der spiller ind, men jeg gir ikke op med det samme, den får en chance mere, da jeg synes det er en god ide især for de mindre børn, der kan man vise dem hvad der sker, og derved give dem en forståelse for hvordan planter gror.

Højbede






Mit andet projekt er højbede, disse kan bruges år efter år, dog kræver det, at der er lidt plads uden for hvor de kan stå hele året rundt. Et højbed kan også bruges af alle aldresgrupper, og er lidt mere robuste end kapilærkasser, som er lavet af flamingo, som let går istykker. De er dyrere i anskaffelse, men igen de er mere robuste.














Her var jeg så heldig, at min datter også gerne ville hjælpe med at fylde jord i dem, skal hilse og sige, at der går meget jord til, også en detalije man skal huske på. Vi valgte at lave to højbede og så ærter og løg i den ene, og den anden er der gulerødder, to slags salat, ikke fordi jeg ved hvad jeg skal bruge salaten til :-), purløg, persille og radiser, så der bliver jo spændende. Det er alle ting som kan bruges og bliver brugt i stort set alle hjem, og derfor er der meget lærring i det for især de mindre børn at kunne følge planternes udvikling, være med til at passe dem og derved få en større forståelse hvordan tingene hænger samme, der mener jeg hvad der kræves for at planten kan gro, hvad der kræves af pasning for at planten overlever, og ikke mindst finde ud af hvor de forskellige grøndsager og frugter kommer fra, at deet ikke bare er noget ligger i køledisken hos købmanden

Placering af planter



Når planterne så er plantet, skal der findes et sted hvor de kan stå, og det skal helst være et sted hvorfra de ikke skal flyttes før de er færdige med at give frugter, når de står hvor de skal, skal kassen fyldes op med vand, og så kan de klare sig selv til de bliver så store at de skal bindes op.

plantning i kasser



At plante i en kapilærkasse er forholdsvis let, sørg for at plastposen, som skal være inden i, er lagt pænt ud, læg låg på og placer plantesækken oven på, på sækken er der markeret hvor man skal lave hul, der skærer man ud, og laver et hul i bunden af plantesækken, så sørger man for at får jord ned i hullet.








Hvor hullet er planter man så den plante man har valgt, grunden til at jorden skal ned i hullet, er for at plantens rødder kan gro derned og så bruge det vand som planten har behov for.


plantning




vi skulle vælge hvad vi gerne ville arbejde med, vores gruppe ville gerne arbejde med planter, vores tanke var "fra jord til bord", jeg har hjemme så prøvet forskelige måder det kan gøre på, som ville kunne bruges i børnehaver eller sfo, ja for den sags skyld på institutioner med unge, det er et spørgsmål om hvor stort ansvar man lægger og kan lægge på den aldersgruppe der ville arbejde med det.




Mit første projekt er kapilærkasser, hvor jeg anvender plantesække, de er en men måde til at få noget til at gro i, der er den gødning planterne får brug for, og kassen sørger for at give planten mulighed for at ta det vand den skal bruge, og til brug i instutioner er det en god måde, da de sagtens kan klare sig i flere dage uden at skulle vandes.

fugletånet




Her vil jeg gerne vise lidt om arbejdet med, at få sat kasser op, og de problemer der kan være forbundet med det, heldigvis ville min datter gerne hjælpe med det, dog kun fra jorden, skulle der kasser op kunne jeg selv kravle op på stigen :-)









fugletårn







Jeg havde skrevet om, at ville lave et fugletårn eller højhus om i vil, det lykkes at få det sat op med hjælp fra gode venner. men det er jo rart med nogle gode forbindelser så der kommer lidt motorhjælp til, en sådan telefonmast er ikke så lige til at flytte rundt på. Det har vist sig at være en god ide, knap kom den op før stærene begyndte at flokkes om kasserne, det er jo dejligt at se. Imellemtiden har den første unge prøvet at flyve fra reden med et knap så godt resultat.










vinteren der gik



Ja min aktivitet har nok ikke været den største, men jeg har tit været på biotopen og nydt udsigten, roen og se hvad der sker. Når der er vand sker der jo noget hele tiden, mosekonen brygger og giver de fantastiske billeder. Fuglelivet og dyrelivet jo der sker noget hele tiden du skal bare se og lægge mærke til hvad der sker:-)