torsdag den 22. oktober 2009

Fra å til bord


En weekend, i efteråret, holdt vi børnefødselsdag, til denne dag havde jeg ikke tømt mine ruser, i håbet om, at der ville være fisk eller ål i dem. Børn og voksne, afsted det gik ned til åen, eller min biotop, lige den dag var der meget at komme efter, vi fangede 11 ål i forskellige størrelser og en fin havørred på ca. 4 kg.
Det var en kæmpe oplevelse for børnene, de fleste af dem havde aldrig set en levende fisk eller ål, så da vi hev den ene efter den anden op af åen, blev øjnene større og større.



Oplevelsen blev ikke mindre da vi skulle rense fisken, det viste sig, at være en hun, så vi tog rognen ud og efterfølgende tilberedte vi den, meget lækkert.



Der blev spurt meget og nogle havde mod på at rører ved indvoldene,
de var utroligt koncentredere omkring hele processen med at rense fisken.
Efterfølgende blev den tilberedt på grillen, og dem der ville kunne så smage den fisk som de havde været med til at fange, rense og tilberede, igen en stor oplevelse for dem.











Ålene var en oplevelse for sig selv, alle børn troede de sagtens kunne holde en ål, så vi prøvede at sotere dem, mens vi stod ude på græsplænen, så kunne vi da fange dem igen.






Vi skulle have soteret dem i størrelse så dem til røgning i en pose og stegeålene i en anden pose. Det var en oplevelse, at se børnene prøve at holde ålen, ingen kunne og se dem i angsigtet og høre deres udbrud, de kom med, da de forsøgte sig på det, var til stor fornøgelse for os voksne.



Når ålen er fanget fryser jeg dem levende ned i en pose med vand i, for mig er det den mest humane måde at aflive dem på. Når de komme i fryseren og temperaturen i vandet falder går de i dvale og nærmest sover ind i døden, når vandet fryser til is, når de tages op igen, og tør op, er de meget lette at rense, da deres slim er let at tøre af, og derved er de lette at håndtere efterfølgende. Alt efter deres størrelse bliver de så enten stegt eller røget.

Ingen kommentarer: