mandag den 26. oktober 2009

Gram lergrav 23.10.09



På vores indkald D. 23.10.09 var vi på tur til Gram lergrav, først fik vi en rudnvisning på museet hvor vi hørte om hele udviklingen, vildt facinerende, at tænke sig Gram lå ca. under 100 meter vand for en del år siden, og hvor vi dag handler svømmede der hvaler og hajer rundt.






Efter rundvisning gik vi ned i selv lergraven og prøvede at grave efter ting fra gamle dage, der blev fundet en del musling skaller og andre småting, det var spændende at ligge der og rode i fortiden.
Her kom der en større musling eller snegl frem, desværre delte den sig på midten, men nu ligger den ude i mit værksted og ser spændende ud, suset fra fortiden, desværre fandt jeg ingen hajtænder, men det er ikke så tit det sker. Vorej guide fortalt om en, som havde fundet en sjælden snegl der fantes kun to af dem i verden og de var begge fundet i Gram lergrav, det er da facinerende at tænke på, at vi så tæt på har et så spændende område liggende.

torsdag den 22. oktober 2009

Fra å til bord


En weekend, i efteråret, holdt vi børnefødselsdag, til denne dag havde jeg ikke tømt mine ruser, i håbet om, at der ville være fisk eller ål i dem. Børn og voksne, afsted det gik ned til åen, eller min biotop, lige den dag var der meget at komme efter, vi fangede 11 ål i forskellige størrelser og en fin havørred på ca. 4 kg.
Det var en kæmpe oplevelse for børnene, de fleste af dem havde aldrig set en levende fisk eller ål, så da vi hev den ene efter den anden op af åen, blev øjnene større og større.



Oplevelsen blev ikke mindre da vi skulle rense fisken, det viste sig, at være en hun, så vi tog rognen ud og efterfølgende tilberedte vi den, meget lækkert.



Der blev spurt meget og nogle havde mod på at rører ved indvoldene,
de var utroligt koncentredere omkring hele processen med at rense fisken.
Efterfølgende blev den tilberedt på grillen, og dem der ville kunne så smage den fisk som de havde været med til at fange, rense og tilberede, igen en stor oplevelse for dem.











Ålene var en oplevelse for sig selv, alle børn troede de sagtens kunne holde en ål, så vi prøvede at sotere dem, mens vi stod ude på græsplænen, så kunne vi da fange dem igen.






Vi skulle have soteret dem i størrelse så dem til røgning i en pose og stegeålene i en anden pose. Det var en oplevelse, at se børnene prøve at holde ålen, ingen kunne og se dem i angsigtet og høre deres udbrud, de kom med, da de forsøgte sig på det, var til stor fornøgelse for os voksne.



Når ålen er fanget fryser jeg dem levende ned i en pose med vand i, for mig er det den mest humane måde at aflive dem på. Når de komme i fryseren og temperaturen i vandet falder går de i dvale og nærmest sover ind i døden, når vandet fryser til is, når de tages op igen, og tør op, er de meget lette at rense, da deres slim er let at tøre af, og derved er de lette at håndtere efterfølgende. Alt efter deres størrelse bliver de så enten stegt eller røget.

torsdag den 1. oktober 2009

smør



Så gik der 24 timer, og jeg skulle prøve at få smør ud af det her.
Jeg havde fået at vide, at jeg skulle rører i mindst en halv time, så ville det blive til små klumper som så skulle dryppe af helst i en storble.






Her er jeg igang med at rører, det er ikke den bedste tingst jeg har valgt til dette, min bedste pastaske, men jeg syntes at den så ud til at være det bedste jeg kunne finde i min husholdning. Men nu begynder det at ligne lidt.
Da jeg ikke kunne finde en stofble i min husholdning blev det til en sigte, må konkluderer, at den ikke er optimal til det men det kunne lade sig gøre, jeg har bevidst ikke taget billeder af bordet og omgivelserne, det må i gætte jer til :-)
Man skal aldrig give op, og nu begynder det at ligne mere og mere og håbet om frisk smør til rundstykkerne bliver større igen.
Så har vi det endelige resultat, og jeg huskede at give det lidt salt, da det ikke smagte af meget før, men salt gør underværker, nu er det i køleskabet og køle af, så fortsættelse følger :-)

smør


I et forsøg på at lave smør som før i tiden, opsøgte jeg en hollandsk landmand i lokalområdet, som jeg kender, han driver et økologisk landbrug med jersy køer.
Jeg havde aftalt med hans kone, at jeg bare kunne komme forbi og så ville hun fortælle mig hvordan de laver smør, hun er selvfølgelig ikke hjemme da jeg kommer , så jeg får mælken og så fortæller manden mig hvordan de laver mælk, det kommer sig ikke så nøje lidt af det og så lidt varme og stå i 24 timer og så rører i det i mindst en halv time, så skal det dryppe af og saltes lidt så har du smør.
Skulle nogle være i tvivl om hvordan en jersy ko ser ud er her en rigtig levende en.
Jersy køer har den egenskab, at de giver en mælk med en større fedt procent i, i dettte tilfælde 6 % samt et protein indhold på 4 %, så det mælk de giver mindre en dansk sortbroget bliver opvejet af en bedre afregning for mælken pga. fedt og protein indhold, her kan man se fedet/fløden i kanden efter at have stået et døgn i køleskabet.
Ja så skal jeg prøve hans opskrift på lidt af det og lidt af det, jeg tager en liter mælk og tilsætter 1 % kærnemælk, rører det sammen og sætter det til varming i 24 timer, det skulle ha ca 28 grader.
Her er det jo svært at finde et sted med 28 grader, men tog chancen og satte det bagerst på min pille brændeovn, ja så er det jo bare og vente og se hvad der sker om 24 timer :-)