torsdag den 16. oktober 2008

Dræbersnegl




Iberisk Skovsnegl – ”Dræbersnegl” – Arion lucitanicus
Iberisk skovsnegl er en op til 10 cm lang skalløs brun skovsnegl som kan optræde i uhyre stort antal i haver og parker. Farven kan variere i forskellige brunlige nuancer. Den kan forveksles med andre skovsnegle bl.a. den røde skovsnegl og for mindre eksemplarers vedkommende muligvis med den brune skovsnegl. Denne nøgle skulle dog undgå dette. Visse karakterer er karakteristiske for den iberiske skovsnegl, f.eks:
rygslimen er farveløs (evt. gul hvis der trykkes hårdt)
den har lys fodslim
trækker sig kugleformet sammen som rød/sort skovsnegl
foden er hvid/lys/lysegrå eller grå (ofte hænger ryg/skjold farve sammen med farve på sider/fodsål)
grovere hudvorter end brun skovsnegl (ofte 3 kantede i vertikalt plan)
Længden afhænger af fodring og alder, således at sultede eller umodne individer er små og ældre eller velernærede individer er store. Findes ofte i haver, gærde, marker, parker og i åbent land. Det er meget karakteristisk for denne art at utrolig mange individer kan findes pr. kvm. Mængden af snegle falder drastisk i september/oktober og ikke kønsmodne/æg overvintrer.

Voksne individer af rød og sort skovsnegl er generelt lidt større end iberisk skovsnegl, hvor i mod voksne individer af brun skovsnegl er mindre end iberisk skovsnegl. Størrelsen af sneglene kan især bruges sommer og efterår, mens unge individer af skovsnegle er noget sværere at adskille på artsniveau forår og forsommer. Ofte vil en given population af skovsnegle bestå både af unge og voksne individer. Populationens andel af unge individer er generelt størst forår og forsommer. Unge stadier af Iberisk Skovsnegl vil ofte være mere lysebrune og have sorte/mørke bånd på siderne.

Ingen kommentarer: